Skip to content

Dampet pinnekjøtt av hjort med kålrotstappe, sjysaus og poteter

Dampet pinnekjøtt av hjort med kålrotstappe, sjysaus og poteter

Til ca. 5 porsjoner trenger du:

2 kg pinnekjøtt av hjort fra Almo Hjort

Ingredienser til rotmos:

 • 1,25 kg kålrot
 • 2 stk. gulrot
 • 1 stk. potet
 • 1 dl kremfløte
 • 3 ss smør
 • ca. 2 ts salt

Pinnekjøtt fra Almo Hjort er tørrsaltet, kaldrøkt og lett tørket og selges i 1kg pakninger.

Slik ordner du pinnekjøttet:

 1. Pinnekjøttet kan vannes ut litt i romtemperatur om du ønsker å redusere saltmengden. Pinnekjøttet til Almo Hjort har ligget i tørrsalt i ca 1 døgn og er derfor ikke så hardt saltet som tradisjonelt pinnekjøtt av sau eller lam. En trenger derfor ikke vanne ut mer enn noen timer.
  Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning.
 2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann til det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og kok opp til det begynner å dampe. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt. Etterfyll med mer vann ved behov.

Slik ordner du rotmosen:

 1. Skrell kålrot, gulrot og potet. Del grønnsakene i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.
 2. Ha i smør og fløte. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskat.
 3. Pinnekjøttet fra Almo Hjort kan på lik linje med vanlig pinnekjøtt brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpanne. Sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutt. Følg godt med.
  Server pinnekjøttet med kålrotstappe, stekte eller kokte poteter og pinnekjøttsjy.
  Stekte poteter: Kok potetene møre, hell av vannet og damp potetene tørre. Tilsett smør og litt persille, stek dem til de får en fin stekeskorpe.