Skip to content

Hjortekjøtt

 Kilde:

Opplysningen fra McCarne & Widdowsons The composition of foods» (meat, poultry, and game fith supplement (1995) The Society of Chemestry and Ministry og Agriculture, Fisheries and Food, London. British Deerfarmers Association.

Helsekjøtt

Hjortekjøttet har kyllingens magerhet og kalori innhold, laksens Omega-3 og hjortens vitaminer og milde gode smak. Det lave fettinnholdet gjør at hjortekjøttet ikke harskner like lett som annet kjøtt, og er svært lagringsdyktig. I den grad hjorten lagrer fett, skjer dette hovedsakelig utenfor muskulaturen. Dette fettet er «tørt» og lite egnet i matlaging. Hjortekjøtt er en utmerket B-vitaminkilde (både Riboflavin og B-12) og er også rikt på mineralene jern og sink. Hjortekjøtt inneholder få allergener, og inngår derfor som proteinkilde i diettprogram for folk og kjæledyr som er allergiske eller intolerante mot andre typer kjøtt. Gravide anbefales å steke alle typer rødt kjøtt godt før det nytes.

Steking av hjortekjøtt fra Almo Hjort

Hjorten vår er avlivet i sitt naturlige element og uten noen form for stress. Dermed er kjøttet veldig mørkt. Hjortekjøttet har dessuten så fin smak så vi anbefaler kun litt salt og pepper, så ikke den «naturlige smaken» blir borte.

Hjortekjøtt er veldig magert. Blir kjøttet stekt for mye blir det mindre saftig. Vi anbefaler å brune kjøttet i panne, og så steke det ferdig i ovn ved 180 grader C til en kjernetemperatur på 54 – 56 grader C. Det er en stor fordel å la kjøttet «hvile» i 10 – 20 minutter etter steking (innpakket i folie). Da vil saften i kjøttet ha «satt seg», og kjøttet blir lekkert og saftig.

Norsk Kronhjort er en ren delikatesse!

Hjortekjøtt

Hjortekjøtt har en rund og mild smak, og behandlet på rette måten er kjøttet mørt og saftig. Dette er et av våre mest anvendelige kjøttyper og er velegnet til både steking i panne og ovn, grilling, i wok, samt i gryter, karbonader og pateer. Hjortekjøttet kan være en nytelse både røkt og gravet, og er velegnet i spekepølser og til annen speking og tørking.

Mørhet

Mørheten er en av de viktigste egenskapene til kjøttet. Mørheten påvirkes av dyrets alder, kjønn og stressnivå ved slakting, samt temperatur under møringsprosessen. Mørheten i kjøtt fra den norske hjorten kan derfor variere fra helt seigt til helt mørt! I hjorteoppdrett er det lett å ha kontroll med prosessene som påvirker mørheten. Det er viktig å merke seg at de ulike stykningsdelene har ulike egenskaper og derfor egner seg til forskjellige formål (for eksempel mørbrad som grillet biff, lårtunge som langtidsstekt roastbiff, eller skanken til speking). Tilbredingen påvirker også mørheten, og magert viltkjøtt blir fortere tørt enn for eksempel svin og storfe dersom det stekes hardt. Anbefalt kjernetemperatur for hjortekjøtt er 55°C. Da er kjøttet lyst rosa og saftig. Vær oppmerksom på at steketermometre ikke nødvendigvis viser den riktige temperaturen. Stikk termometeret ned i fosskokende vann, og sjekk at termometeret viser 100 °C. Den beste måten å bedømme når kjøttet er ferdig er likevel å kjenne på fastheten i kjøttet.

Hva er viltsmak?

Dersom kjøtt fra hjort, rådyr eller elg er behandlet på en skikkelig måte, vil det ha en mild smak. Den utpregede viltsmaken som er både elsket og hatet, kan komme av dårlig behandling av kjøttet i felt, og er ikke et kvalitetstrekk. I brunsten er selv et hårstrå fra en bukk nok til å sette smak på hele slaktet. Kjøtt fra hjorteoppdrett er hovedsakelig fra 1,5 år gamle dyr, og kjøttet er håndtert under kontrollerte forhold. Sjansen for kvalitetsforringelse er derfor minimal i forhold til i en jaktsituasjon.

Kjøtt fra oppdrettshjort har derfor som regel en bedre kvalitet enn hjort som er skutt under jakt!